Radio Bunelu

La Vulcan a fost / Ger, încât a îngheţat şi telegondola


Băieţii care lucrează la telegondola din Vulcan simt pe pielea lor adevărul zicalei băsesciene "Iarna nu-i ca vara". De când nopţile şi zilele astea geroase în care crapă tot ce-i din piatră, nici instalaţia de transport pe cablu nu se simte prea bine.
Şi-au dat seama
de asta cei câţiva tineri care, în dimineaţa zilei de miercuri, 9 ianuarie, au vrut să se îmbarce în telegondolă, ca să ajungă în Pasul Vâlcan. În jurul orei 9.00, cabinele nu erau însă scoase din garaj, aşa că publicul doritor de schi a aşteptat răbdător să se execute operaţiunea respectivă. Lucrarea s-a derulat corespunzător până la un moment dat, când, pac, cablul care le aducea afară s-a oprit. Cauza: a căzut o siguranţă la staţia de întoarcere a telegondolei. Cea de sus, din munte.
 
Cum, acolo,
nu era niciun lucrător, a fost nevoie ca doi băieţi de jos să pornească într-acolo. Noroc cu gipanul unui barosan din Pas, pentru că altfel ar fi trebuit s-o ia la... pas. La ceva timp după aceea, s-a rezolvat cu siguranţa, numai că, în scurt timp, a apărut altă dandana. Una dintre cabine nu voia să urce şi aluneca pe cablu. Altă distracţie, aşadar, pentru lucrătorii de la telegondolă. Defecţiunea s-a reparat doar după ce ăstora de jos le-au venit în ajutor colegii lor plecaţi la staţia de întoarcere. În fine, pe la ora 13.00, instalaţia a pornit şi i-a dus la munte pe călătorii care, ca să nu îngheţe, au fost invitaţi înăuntru, la căldură. 
 
Viaţă grea, 
fără mişto, acum, iarna, pe cei de la telegondola din Vulcan. La care toate operaţiunile sunt automatizate şi asistate de calculator. Inclusiv cea de scoatere a cabinelor din garaj, operaţiune care, la Lupeni, am auzit că se efectuează manual. Totuşi, cum se face că, la telegondolele din alte ţări, nu se prea întâmplă să îngheţe instalaţia? Explicaţia ar putea fi aceea că, acolo, telegondola este lăsată să funcţioneze, la un regim de lucru corespunzător, şi pe timp de noapte. Or, la noi, o astfel de rezolvare a problemei ar fi cam cu cântec. Din motive de utilizare judicioasă şi de economisire a energiei electrice, mai ales că, din câte s-a spus, aceasta provine din sistemul din luminat public al localităţi.

Niciun comentariu: