Radio Bunelu

Israelul „a deschis porţile iadului”


Numai veşti de război vin dinspre Israel şi Fâşia Gaza, într-o luptă în care fiecare dintre tabere o demonizează pe cealaltă şi în care se afirmă că s-au deschis „porţile iadului”.
Ieri, Israelul a efectuat peste 20 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza (teritoriu controlat de gruparea paramilitară islamistă palestiniană Hamas), şase palestinieni fiind ucişi, printre ei numărându-se liderul grupării Hamas, Ahmad Jaabari, anunţă surse palestiniene citate de AFP.
O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene, Avital Leibovich, a declarat că „eliminarea” şefului militar reprezintă începutul unei operaţiuni militare împotriva unor grupări armate din Fâşia Gaza, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu consideră că atacul a transmis un mesaj clar palestinienilor.
În plus, armata israeliană s-a declarat pregătită, „dacă va fi necesar”, să lanseze o operaţiune terestră în Fâşia Gaza. „Toate opţiunile sunt pe masă. Dacă va fi necesar, armata este pregătită să lanseze o operaţiune terestră în (Fâşia) Gaza”, a scris un purtător de cuvânt militar într-un mesaj postat pe contul său oficial de Twitter.
Potrivit unor martori, zeci de tancuri aparţinând armatei israeliene sunt deja staţionate în apropierea barierei de securitate instalată între Israel şi acest teritoriu palestinian.
Motivul pentru care Israelul l-a vizat pe Ahmad Jaabari este faptul că acesta s-a făcut responsabil direct de comiterea mai multor atentate teroriste îndreptate împotriva statului Israel în ultimii ani. Armata israeliană a declarat că eliminarea lui Jaabari nu este decât începutul unei operaţiuni militare contra grupurilor armate din Fâşia Gaza.
Ahmed Jaabari era cunoscut în Gaza drept „generalul” sau „şeful Statului-Major”. A devenit şeful executiv al aripii armate a Hamas în 2003. A mai fost vizat de tentative de asasinare din partea israelienilor, iar într-un raid al acestora din 2004 fiul său cel mare, fratele său şi mai mulţi veri au fost ucişi.
Filmul evenimentelor, o înarmare pas cu pas
Atacul asupra Fâşiei Gaza face parte dintr-un lung şir de violenţe. O nouă serie de atacuri au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când şapte palestinieni – patru civili şi trei combatanţi – au fost ucişi, alţi 35 răniţi şi opt israelieni răniţi, dintre care patru soldaţi.
Atacul a fost urmat de lansarea a peste 110 rachete din Fâşia Gaza spre Israel după atacul care a vizat sâmbătă un vehicul militar israelian. În plus, chiar în această dimineaţă o rachetă trasă din zona controlată de gruparea Hamas a lovit un bloc de locuinţe şi a ucis trei civili.
Gruparea Hamas pare să nu rămână niciodată datoare. După atacurile de ieri, Hamas a emis Israelului un avertisment, promiţând răzbunare pentru moarte lui Jaabari. „Israelul a deschis porţile iadului”, ameninţă Brigada palestiniană Ezzedine al-Qassam, într-un comunicat de presă.
Reacţiile internaţionale
Conflictul ce escaladează a atras atenţia lumii întregi. Organizaţia Naţiunilor Unite s-a reunite de urgenţă pentru a discuta despre tensiunile din regiune. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a contactat pe primul ministru israelian pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de situaţia creată. Deşi Ki-moon nu a încurajat vărsarea de sânge, ONU aşteaptă ca Israelul să nu mai răspundă violenţei cu violenţă.
Imediat după anunţarea acţiunii, Statele Unite au afirmat că urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei şi că susţin dreptul Israelului de a se apăra de terorism. „Suntem solidari cu partenerul nostru israelian în dreptul său de a se apăra de terorism”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Un alt oficial din Departamentul Apărării a adăugat că SUA respectă dreptul Israelului la legitimă apărare.

Niciun comentariu: