Radio Bunelu

De 3 şi 4 decembrie, Trenul Regal va tranzita, de la un capăt la altul, Valea Jiului


Plimbare cu Trenul Regal. Valoarea facturii, peste un miliard de lei vechi. Contravaloarea va fi suportată din banii judeţului. Banii alocaţi de Consiliul Judeţean, se arată în proiect, sunt necesari pentru închirierea trenului şi pentru tractarea lui pe ruta Bucureşti – Craiova – Petroşani – Bucureşti.
Primăria Petroşani şi Consiliul Judeţean Hunedoara doresc să mar­cheze împlinirea a 100 de ani de la construirea la Petroşani a depoului de locomotive, dar şi legătura dintre exploatarea huilei şi reali­za­rea căii ferate în Valea Jiului.
Printr-un proiect de hotărâre, Consiliul Judeţean Hunedoara alo­că un miliard de lei vechi pentru o serie de manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la construirea depoului de locomitove din Petroşani.
Forul judeţean se asociază, pentru aceste acţiuni cu Cen­trul Naţional de Calificare şi Ins­truire Feroviară – CENAFER, CFR Marfă, Primăria Petroşani şi Şcoala IG Duca Petroşani urmează să fie aplicat proiectul “Calea ferată şi exploatarea cărbunelui în Valea Jiului”.
Manifestările cultural-educative vor avea loc la începutul lunii viitoare, mai exact în intervalul 3-4 decembrie. Acţiunea este motivată prin importanaţa pe care a avut-o construcţia căii ferate în Valea Jiului.
“În anul 2012 se împlineşte un centenar de existenţă a Depoului de locomotive Petroşani pe actualul amplasament. Majoritatea construcţiilor îşi păstrează şi azi aspectul aşa cum au fost date în folosinţă în anul 1912. Primul depou de locomoti­ve din Petroşani a fost amplasat în staţia Petroşani, în faţa actualei revizii de vagoane fiind dat în func­ţiune în 28 august 1870, odată cu inaugurarea căii ferate Simeria – Petroşani, o lucrare de anvergură a vremurilor şi de altfel foarte importantă datorită necesităţii de transportare a producţiei de cărbune din Valea Jiului”, se arată în hotărârea CJ Hune­doa­ra.
Cu această ocazie va fi prezen­tată o Monografie a Depoului Petroşani reeditată, un film des­pre istoria depoului şi o serbare intitulată “Trenuleţul CFR”. Tot­odată va fi prezentată o expozi­ţie de machete şi diorame fero­viare ale Muzeului CFR din ca­drul CENAFER cât şi o expozi­ţie de lucrări de artă – pictură şi sculptură a artistului amator Constantin Cîmpeanu (fost angajat al depoului, actual pensionar).
Potrivit reprezentanţilor CJ Hunedoara, în data de 3 decembrie Trenul Regal, format din locomoti­vă cu abur şi cinci vagoane, va circula între Pre­pa­raţia Cărbunelui Petrila – Depoul Petroşani – Sta­ţia Petroşani, urmând a transporta foşti angajaţi ai depoului, oficialităţi, copii olimipici ai Văii Jiului.
Trenul Regal poate fi vizitat de cei interesaţi în mo­mentul în care va ajunge în Gara din Petroşani. De Sfânta Varvara – patroana minerilor, 4 decem­brie, “Trenul Regal va circula pe relaţia Petroşani – Lupeni – Petroşani remorcat de către o locomotivă electrică şi o locomotivă cu abur având ca şi “călători” – copii olimpici din cadrul şcolilor din Valea Jiului, pensionari şi oficialităţi. Consiliul Judeţean explică implicarea în această acţiune prin ”acordarea respectului cuvenit istoriei locurilor”.
http://gazetadedimineata.ro

Niciun comentariu: