În exces, colesterolul poate cauza grave probleme cardiace, precum un infarct sau un accident vascular cerebral. Iată câteva metode prin care îți poți reduce nivelul colesterolului în mod natural.
Dieta joacă un rol important în diminuarea nivelului colesterolului. În acest sens, experții de la Mayo Clinicrecomandă introducerea alimentelor bogate în fibre în planul alimentar zilnic. Nivelul colesterolului total și al „colesterolului rău" (LDL) poate fi redus consumând cel puțin 5-10 grame de fibre solubile în fiecare zi. Orzul, ovăzul, fasolea kidney, perele, prunele sau merele sunt doar câteva din alimentele recomandate pentru conținutul lor valoros de fibre solubile.
Fructele oleaginoase nesărate și neîndulcite contribuie, de asemenea, la reducerea nivelului colesterolului. Doar 42,5 grame de oleaginoase consumate zilnic te pot feri de dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare cronice, subliniază experții de la Mayo Clinic.
Aceste produse se găsesc într-o gamă variată, care include nucile, alunele de pădure, migdalele, nucile pecan sau fisticul. Rezultatele unui studiu recent arătau beneficiile acestor alimente pentru sănătatea inimii. Astfel, persoanele care au consumat în fiecare zi nuci și-au diminuat riscul de a suferi de boli de inimă cu 29%. În plus, acest obicei alimentar a contribuit și la reducerea riscului de apariție a cancerului sau a afecțiunilor respiratorii.
Lista alimentelor benefice în micșorarea nivelului colesterolului poate fi completată de uleiurile vegetale (șofrănel, măsline, canola), vinete, soia, pește gras, bogat în acizi omega-3 și fructe (citrice, struguri, căpșuni), scriu experții de la Harvard.
Activitatea fizică este, de asemenea, importantă în reducerea colesterolului, atrage atenția dr. Manny Alvarez, într-un articol pentru Fox News. Pe lângă faptul că sportul aduce beneficii sănătății inimii, contribuie totodată la scăderea în greutate, factor ce poate influența nivelul colesterolului. Persoanele care se luptă cu problema kilogramelor în plus își pot micșora semnificativ nivelul de colesterol din organism odată ce dau jos 5-10% din totalul greutății, scriu experții de la Mayo Clinic. Dacă nu există alte interdicții medicale, ei recomandă dedicarea a 30 de minute pe zi pentru a face mișcare.
Nu în ultimul rând, renunțarea la obiceiurile nocive, precum fumatul și consumul excesiv de alcool influențează major nivelul colesterolului din organism. Beneficiile renunțării la fumat apar în numai 20 de minute de la stingerea ultimei țigări, punctează experții Mayo Clinic. Acestea se traduc printr-o scădere a tensiunii arteriale. După numai o zi fără tutun, este diminuat și riscul experimentării unui infarct. De asemenea, consumarea cu moderație a băuturilor și produselor care conțin alcool ajută la protejarea sănătății cardiovasculare.
În unele cazuri, urmarea unui tratament medicamentos prescris de medicul specialist este esențial în reducerea colesterolului, însă la fel de important este ca acesta să fie însoțit de un stil de viață sănătos, adaugă specialiștii.
http://www.semneletimpului.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu