Vești bune pentru hunedoreni - 2 ani mai devreme pentru pensionareSenatul României a votat  propunerea legislativă inițiată de senatorul liberal Eleonora-Carmen Hărău pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Legea 128/2017)
Noile prevederi legislative aduc vești bune  cetățenilor din Valea Jiului, din municipiul Hunedoara și orașul Călan, dar și celor aflați în localitățile limitrofe, pe o rază de 8 km în jurul acestora, zone care au fost, de-a lungul timpului, afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui și a extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de emisii gaze cu efect de seră sau cu emisii de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor.
Mai precis, indiferent de domeniul de activitate în care sunt încadrați în muncă, cetățenii care dovedesc că au locuit cel puțin 30 de ani în aceste zone beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.
Prevederile din propunerea legislativă a senatorului liberal Carmen Hărău vor fi aplicabile tuturor cetățenilor din municipiul Hunedoara, orașul Călan, precum și din toate cele 6 localități ale Văii Jiului (Petroșani, Lupeni, Vulcan, Petrila, Uricani, Aninoasa).
„Sunt bucuroasă că am reușit să fac încă un lucru bun pentru cetățenii județului, oamenii pe care îi reprezint în Parlamentul României”, a declarat pentru Replica-INFO HD senatorul liberal Carmen Hărău.
Proiectul a fost votat și de către senatorii PSD ai județului Hunedoara.
”Am susținut, fără rezeve, acest proiect de lege, chiar dacă el este inițiat de un coleg senator de la PNL, pentru că, în primul rând, este  vorba despre o prevedere legislativă care aduce o facilitate binemeritată pentru locuitorii din zonele care au avut de suferit de pe urma poluării mediului, în perioada industrială. Considerăm că, atunci când vine vorba despre drepturile cuvenite cetățenilor Văii Jiului și județului Hunedoara, în general, factorul politic nu poate fi un impediment pentru adoptarea prevederilor legale care sunt în favoarea cetățenilor din județul nostru”, arată într-o declarație comună, senatorii PSD Cristian Resmeriță și Viorel Sălan.
Legea 128/2017 urmează să fie trimisă, cu aviz favorabil, la Camera Deputaților, pentru votul final.
București, 04.10.2017
Biroul de presă al Senatorului Eleonora-Carmen Hărău

Comentarii