Radio Bunelu

Pârtii de schi în România: unde mergem la schi în judeţul Hunedoara?

Pârtii de schi în România: unde mergem la schi în judeţul Hunedoara?
Continui seria articolelor cu subiectul "la schi în românia" şi mă opresc în judeţul Hunedoara, care este aproape în totalitate acoperit de munţi. În partea de Nord se află Munţii Apuseni, în Sud-Est Retezat Godeanu şi Vâlcan, la Sud Parângul şi la Sud-Vest Munţii Poiana Ruscă. Cele mai renumite staţiuni de schi din zonă sunt Straja şi Parâng, dar mai există şi alte locuri în zonă în care se poate schia.

Pârtii de schi Straja

Staţiunea Straja se află în zona Valea Jiului, în inima Munţilor Vâlcan, la 1445 de metri altitudine. Accesul se face dinspre Petroşani sau Târgu Jiu, pe DN 66, la intersecţia de la Livezeni se urmează DN 66A indicatorul Lupeni. Din Lupeni se urmăreşte "Drumul Crucii" (asfaltat în totalitate), iar după aproximativ 7 kilometri, se ajunge în staţiune. În Straja sunt aproximativ 26 kilometri de domeniu schiabil, împărţit pe 12 pârtii, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu.
Pârtia Straja: medie, 800 metri
Pârtia Lupului: dificil, 500 metri
Pârtia Lupului II: medie, 750 metri
Pârtia Canal: medie, 1200 metri
Platoul Constantinescu: uşor, 1700 metri
Pârtia Sfântul Gheorge: uşor, 700 metri
Pârtia Mutu: medie, 1300 metri
Platoul Soarelui: uşor, 450 metri
Pârtia Telegondolă: medie, 3200 metri
Pârtia Vf. Straja: medie, 1000 metri
Pârtia pentru începători: uşoară, 400 metri

Pârtii de schi Râuşor

La Râuşor se ajunge din spre Bucureşti - Targu-Jiu, DN 66 până în localitatea Haţeg de unde urmăriţi indicatoarele sau din spre Arad – Caransebeş, comuna Râul de Mori, de unde mai sunt doar 10 kilometri. De fapt, la Râuşor nu sunt pârtii de schi, ci o singură pârtie, mai mult de atât, singura pârtie din Masivul Retezat. Pârtia Râuşor are 1000 de metri lungime şi o diferenţă de nivel de 380 metri. Din vârful pârtiei principale există trei trasee cu diferite grade de dificultate:
Traseul clasic Râuşor: primii 300 metri au o dificultate mai mare, următorii 1000 sunt medii
Traseul prin pădure: are 1500 metri şi este de intensitate medie
Traseul pe la releu: 1200 metri şi are o dificultate medie

Pârtii de schi Parâng

Staţiunea Parâng este situaţă la 15 kilometri de oraşul Petroşani. Accesul se face cu orice mijloc de transport până în Petroşani, iar de acolo cu telescaunul o distanţă de 5 kilometri. Cazarea se poate face atât în zona Rusu, care se află la o distanţă de aproximativ 1 kilometru de telescaun, cât şi în zona Parâng Alpin. La baza pârtiilor există mai multe centre de închiriere echipamente sportive, terase şi restaurante.
Pârtia B: avansaţi şi începători 3200 metri
Pârtia A: începători, 3500 metri
Pârtia: Europarâng: medie, 600 metri
Pârtia Sub Telescaun: medie, 370 metri
Pârtia Saivane: medie, 900 metri
Pârtia C: medie, 250 metri
Pârtia Culoarul Porcului: medie, 750 metri
Intermediar Telescaun nou: începători
Pârtia Zidul Morţii: avansaţi

Pârtii de schi Cheile Buţii

Cheile Buţii se află la Poarta Sudică de intrare în Parcul Naţional Retezat şi găzduieşte o singură pârtie de schi, pentru începători. Este un loc ideal pentru cei care se feresc de zonele aglomerate din staţiunile celebre. Lungimea acesteia este de 400 m, iar diferenţa de nivel de 60 metri. Altitudinea de plecare este de 1099 metri, iar cea de sosire de 1039 metri. Nu are nocturnă şi nici tunuri de zăpad artificială.
Pârtia Cheile Buţii: 400 metri, uşoară
http://www.ghiduri-turistice.info/

Niciun comentariu: