În materie de alimentatie, ne-am obisnuit cu cateva reguli simple pe care le stie toata lumea: mai putine grasimi, dulciuri deloc, ponderat la paine si liber la fructe, plus legume, de preferinta crude. În acest context, neglijam samburii plantelor, care nu sunt nici fructe, nici legume. Specialistii sustin ca aproape toate semintele si toti samburii sunt de mare valoare pentru sanatate.
Miez de nuca
Miezul de nuca este unul din cele mai compexe alimente. Contine proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C), numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier, iod) sifibre.
Se recomanda persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza, metrita sau afectiuni ale pielii.
Exista prejudecata ca miezul de nuca ingrasa, datorita continutului ridicat de calorii. N-ar trebui sa constituie motiv de ingrijorare: continutul de calorii este ridicat, dar nu ingrasa intrucat se consuma in cantitati mici. Se recomanda 6-10 miezuri de nuca pe zi.
Seminte de in
Conform cercetarilor facute de specialistii Universitatii din Copenhaga, semintele de in inhiba senzatia de foame si prin aceasta sunt indicate in combaterea obezitatii. De asemenea, acidul linoleic eteric continut de aceste seminte este un antiinflamator puternic.
Totodata, semintele de in contin fitostrogeni, care ajuta la stabilizarea nivelului de hormoni, ameliorand simptomele sindromumului premenstrual si inconfortul survenit la menopauza. Pot ajuta la prevenirea cancerului de san si deprostata.
Seminte de dovleac
Acestea sunt singurele seminte care actioneaza cu efecte alcaline asupra sangelui, compensand indicatorul de aciditate Indus de majoritatea regimurilor de slabire. Deasemenea, semnintele de dovleac sunt bogate in proteine.
Mai sunt de asemenea de folos pentru combaterea parazitilor intestinali, indeosebi a teniei, si pentru prevenirea litiazei urinare, formata din oxalati de calciu. Se recomanda o doza unica, pana la o jumatate de pahar.
Samburi de caisa
Se consuma numai samburi de caisa proaspata, cu un gust usor amarui si cu o aroma puternic migdalata. Samburii contin amygdalin, o substanta care ataca celulele canceroase si pot incetini raspandirea cancerului. Biochimistul american Ernst Krebs (1911-1996) sustinea acum doua decenii ca o persoana care consuma zilnic 10-12 samburi de caisa se poate muta fara niciun risc chiar si la Cernobil.
Seminte de susan
Seminele de susan sunt unul din cele mai vechi condimente cunoscute de omenire. Contin calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc si doua substante specific: sesamina si sesamolina. Ambele reduc colesterolul si protejeaza celula hepatica. Se consuma o singura doza de maximum un sfert de cana.
Seminte de floarea soarelui
Semintele contin un excelent antioxidant natural, vitamina E, precum si fitosteroli care combat colesterolul. Deasemenea, contin magneziu care amelioreaza simptomele de astm, scade tensiunea arteriala, previne crizele de migrena si accidentele vasculare.
Se poate consuma pana la un sfert de cana de seminte, dar atentie, daca au fost prajite isi pierd calitatile.
Seminte de chimion
Chimionul a fost folosit inca din antichitate considerat a avea calitati medicinale miraculoase. Astazi, planta a fost cercetata in laboratoare, stabilindu-se exact efectele benefice: ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala, calmeaza durerile in gat (infuzie, cu chimion si ghimbir), are efect favorabil asupra functiei renale si celei hepatice, stimuleaza sistemul imunitar. Se recomanda o lingura plina de seminte intregi sau trecute prin aparatul de macinat.
Seminte de struguri
Semintele de struguri sunt bogate in vitamina E, flavonoide, acid linoleic si poifenoli, toate contribuind la reducerea tensiunii arteriale si a riscului de boli cardio-vasclare. Reduc intensitatea procesului inflamator. Se recomanda o doza de 1-2 linguri, care se poate repeta.
Alune de padure
Stimuleaza cresterea la adolescenti, constituie un aliment de echilibru in timpul sarcinii, sunt energizante pentru sportivi, sunt utile pentru prevenirea litiazei urinare si a colicelor nefritice, pot constitui un mijloc de eliminare a teniei si se recomanda diabeticilor pentru echilibrul alimentar afectat de regimul care li se impune.
Sunt de facut doua remarci: alunele sunt utile numai in stare naturala, neprajite si nu trebuie confundate cu arahidele, dotate cu mai putine calitati.
Miezul de nuca este unul din cele mai compexe alimente. Contine proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C), numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier, iod) sifibre.
Se recomanda persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza, metrita sau afectiuni ale pielii.
Exista prejudecata ca miezul de nuca ingrasa, datorita continutului ridicat de calorii. N-ar trebui sa constituie motiv de ingrijorare: continutul de calorii este ridicat, dar nu ingrasa intrucat se consuma in cantitati mici. Se recomanda 6-10 miezuri de nuca pe zi.
Seminte de in
Conform cercetarilor facute de specialistii Universitatii din Copenhaga, semintele de in inhiba senzatia de foame si prin aceasta sunt indicate in combaterea obezitatii. De asemenea, acidul linoleic eteric continut de aceste seminte este un antiinflamator puternic.
Totodata, semintele de in contin fitostrogeni, care ajuta la stabilizarea nivelului de hormoni, ameliorand simptomele sindromumului premenstrual si inconfortul survenit la menopauza. Pot ajuta la prevenirea cancerului de san si deprostata.
Seminte de dovleac
Acestea sunt singurele seminte care actioneaza cu efecte alcaline asupra sangelui, compensand indicatorul de aciditate Indus de majoritatea regimurilor de slabire. Deasemenea, semnintele de dovleac sunt bogate in proteine.
Mai sunt de asemenea de folos pentru combaterea parazitilor intestinali, indeosebi a teniei, si pentru prevenirea litiazei urinare, formata din oxalati de calciu. Se recomanda o doza unica, pana la o jumatate de pahar.
Samburi de caisa
Se consuma numai samburi de caisa proaspata, cu un gust usor amarui si cu o aroma puternic migdalata. Samburii contin amygdalin, o substanta care ataca celulele canceroase si pot incetini raspandirea cancerului. Biochimistul american Ernst Krebs (1911-1996) sustinea acum doua decenii ca o persoana care consuma zilnic 10-12 samburi de caisa se poate muta fara niciun risc chiar si la Cernobil.
Seminte de susan
Seminele de susan sunt unul din cele mai vechi condimente cunoscute de omenire. Contin calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc si doua substante specific: sesamina si sesamolina. Ambele reduc colesterolul si protejeaza celula hepatica. Se consuma o singura doza de maximum un sfert de cana.
Seminte de floarea soarelui
Semintele contin un excelent antioxidant natural, vitamina E, precum si fitosteroli care combat colesterolul. Deasemenea, contin magneziu care amelioreaza simptomele de astm, scade tensiunea arteriala, previne crizele de migrena si accidentele vasculare.
Se poate consuma pana la un sfert de cana de seminte, dar atentie, daca au fost prajite isi pierd calitatile.
Seminte de chimion
Chimionul a fost folosit inca din antichitate considerat a avea calitati medicinale miraculoase. Astazi, planta a fost cercetata in laboratoare, stabilindu-se exact efectele benefice: ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala, calmeaza durerile in gat (infuzie, cu chimion si ghimbir), are efect favorabil asupra functiei renale si celei hepatice, stimuleaza sistemul imunitar. Se recomanda o lingura plina de seminte intregi sau trecute prin aparatul de macinat.
Seminte de struguri
Semintele de struguri sunt bogate in vitamina E, flavonoide, acid linoleic si poifenoli, toate contribuind la reducerea tensiunii arteriale si a riscului de boli cardio-vasclare. Reduc intensitatea procesului inflamator. Se recomanda o doza de 1-2 linguri, care se poate repeta.
Alune de padure
Stimuleaza cresterea la adolescenti, constituie un aliment de echilibru in timpul sarcinii, sunt energizante pentru sportivi, sunt utile pentru prevenirea litiazei urinare si a colicelor nefritice, pot constitui un mijloc de eliminare a teniei si se recomanda diabeticilor pentru echilibrul alimentar afectat de regimul care li se impune.
Sunt de facut doua remarci: alunele sunt utile numai in stare naturala, neprajite si nu trebuie confundate cu arahidele, dotate cu mai putine calitati.
- See more at: http://www.obiectiv.info/mananca-miez-de-nuca-iata-la-ce-te-poate-ajuta_28090.html#sthash.Y2lWFibS.dpuf
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu